#2 Permakultur med Skoglundarna

 
Skoglundarna_höns.jpeg
 
 

Denna vecka delar Emelie och Hampus Skoglund med sig av sina erfarenheter med att skapa trädgård och odlingar efter permakulturens principer. Först lite kort om vad permakultur är för något. Permakultur är ett förhållningssätt och ett verktyg för att på ett effektivt och hållbart sätt planera mänskliga aktiviteter.

De tre grundetikerna är omsorg om jorden, omsorg om människor och rättvis fördelning. Permakultur är speciellt vanligt vid odling och självhushållning men finns även implementerade på arbetsplatser, skolor etc. Jag kommer återkomma till permakulturen flera gånger i Grönare fokus och visa på exempel hur detta kan användas för att skapa en mer hållbar trädgård.

Tillbaka till Emelie och Hampus - smålänningarna som hamnade på en gård på Österlen.
- “Vi bestämde oss för att flytta från Småland till Skåne när vi semestrade på Österlen sommaren 2018. Vi badade i havet, besökte mysiga restauranger och blev förälskade. Första gården som låg ute till försäljning hade många delar av det vi värdesatte och vi lyckades köpa den!”

 
 
odling_permakultur.jpg
 
 

Därefter har de jobbat hårt för att kunna möjliggöra alla sina planer för gården och de har haft permakulturprinciperna som en röd tråd vid alla beslut.
- “Jag skulle säga att permakulturen påverkar allt vi gör mer eller mindre. Sen har vi jobbat mycket snabbare än vad permakulturen förespråkar men det har främst att göra med att vi har haft de ekonomiska förutsättningarna samt att vi har en verksamhet som vi vill kunna få att gå runt. Är man beroende av ekonomin på sin gård så är inte långsamma förändringar alltid pragmatiskt.”

En stor del av permakulturdesign är att skapa symbioseffekter där olika funktioner sätts ihop och därmed stärker varandra. Detta skapar mer stabila och hållbara system som oftast även sänker skötselinsatsen.
- “Vi flyttar hönsen var-varannan dag till nytt gräs. Genom att göra detta håller de sig friskare, ger bättre ägg & vi slipper städa. Det bygger även jord & biologisk mångfald. Grisarna vi har är placerade i skogen för att röja undan sly så att vi kan fortskrida successionen och sedan plantera in ätbart där.”

De siktar på att vara självförsörjande på mat samt kunna sälja överskottet. Detta ställer stora krav på effektiva odlingar, god planering och möjlighet att ta tillvara på all skörd. Som småbarnsfamilj kan detta ibland vara svårt att få ihop, speciellt jämte lönearbeten. Att ge barnen tillgång till helt färska grödor, att de själva kan gå och palla morötter och smaka tomater i växthuset är värdefull kunskap om vart maten egentligen kommer från.
- “Det känns fantastiskt att låta sina barn växa upp med denna miljön och få ärva kunskap kring matproduktion och allt som medföljer det livet.”

 
 
Skoglundarna_permakultur.jpeg
 
 

På frågan om vad de skulle vilja se mer respektive mindre av i svenska trädgårdar svarar de:
- “Mindre gräsmatta och mer ätbart! Alla häckar hade kunnat ge bär, alla träd kan ge frukt, man kan odla mycket ätbart på en liten yta!”

På sommaren anordnar de kurser och studiebesök och de tar även emot praktikanter. Kolla in hemsidan om ni är intresserade! Länk finns här.  Jag kommer definitivt att göra ett besök i sommar (om pandemin tillåter) och ser fram emot att följa deras fantastiska projekt framöver.

 

Bodil Åsberg