# 3 Levande trädgård med Drakängen

hållbar_levande_trädgård.jpg

Denna vecka ska vi få träffa en av mina absoluta förebilder inom trädgårdsvård – Drakängen natur och trädgård! Företaget drivs av Martin och Sophia som båda är utbildade på konsthögskolan. Med Martins intresse för biologi och Sophias intresse för trädgård startade de Drakängen där de kan förena sina erfarenheter av trädgård och konstnärlig design med insikt i naturens liv och arter. De erbjuder design, skötsel och ger rådgivning till trädgårdsägare om hur de kan bjuda in naturen i trädgården. De är specialiserade på ängar där de både planerar, anlägger och sköter ängarna på ett hållbart sätt, exempelvis med svedjebruk och lieslåtter.

När de besöker en ny trädgård ser de till platsens förutsättningar: buskar, träd, sol, skugga, jordmån, vind, mikroklimat, befintlig växtlighet, rum, växtzoner och det omgivande landskapet. De diskuterar med trädgårdsägaren och tar reda på vad de vill med sin trädgård och vad de tycker om.

- Vi analyserar mycket rumsligt och försöker att tänka över hur man kan identifiera och binda ihop olika delar, zoner i trädgården, för att skapa förutsättningar för en trädgård med plats för människor och biologisk mångfald.

När det kommer till själva växtvalen utgår de främst från ståndort, platsens egna förutsättningar. Kundens önskemål kring höjder, färger och känsla påverkar också valet samt om det finns någon befintlig växtlighet i anslutning till rabatten.  

- Vi försöker alltid att skapa rabatter med växtlighet i olika lager med blomning från tidig vår till sen höst och väljer växter som är bra nektarväxter. I den mån det finns förutsättningar sätter vi in vilda växter som fältvädd, åkervädd, vildmorot och stensöta.

Här kommer Sophia och Martins bästa tips för att få en mer levande trädgård:
1. Börja spana efter arter av växter, insekter och fåglar som dyker upp i din trädgård och sätt dig in i hur du gör din trädgård mer attraktiv för dem. Undersök vad som finns i din omgivning som du genom olika åtgärder skulle kunna locka till din trädgård. Det blir en process.

2. Möjliggör för variation av växtlighet och skapa olika mikroklimat dvs nyttja sol, skugga, torrt, fuktigt, lä osv

3. Välj dina zoner för ordnat och vilt. Acceptera lite vildare hörnor i trädgården, men man kan skapa en ordnad ram genom tex en klippt stig, en klippt häck eller ett snyggt staket som skapar rum eller skiljer av. Har du tillexempel en hörna med kirskål så låt den blomma, det är en mycket bra insektsväxt, men rensa så klart bort om de dyker upp i en rabatt.

4. Behåll död ved, låt döda träd stå kvar om de inte utgör risk för att välta. Man kan också göra snygga rumsskapare med ved av döda träd.

5. Gör om gräsmattan till äng. Det kan göras på flera olika sätt, oavsett hur man gör är det en process över några år.

6. Använd blommande inhemska buskar, många är bra både som värd och nektarkälla för insekter.

levande_hållbar_trädgård_stekel.jpg

Om du vill skapa habitat för hotade eller ovanliga arter kan du först orientera dig om vilka arter som finns i omgivningen och skulle kunna dyka upp i trädgården.

- Det är lättare att erbjuda nektar och locka dit insekter på det sättet. Ska man locka insekter med värdväxter krävs det att värdväxten växer i rätt miljö för den specifika arten. I vår egen trädgård finns hotade arter av insekter i åkervädd och hedblomster och det är för att arterna redan finns i omgivningarna.

Martin och Sophia berättar hur du kan skapa miljöer för olika typer av solitärbin.

- Boplatser för hotade bin går att skapa i trädgårdsmiljö dels genom torr, varm lättgrävd jord för marklevande bin och dels genom gamla träd och gamla husfasader för andra typer av bin. Det är solitärbin, de lever alltså ensamma och bildar inte samhällen.

När det kommer till dammar har de tips på hur du kan tänka.
- En större damm med en våtväxtzon är något som lockar till sig groddjur och tillexempel salamandrar. Men igen, de måste finnas i omgivningen för att dyka upp i trädgården. Tänk på att man kan inte ha fiskar i sin damm om man vill ha andra djur i dammen.

Violer i soliga lägen kan locka till sig pärlemorfjäril som kan lägga ägg och förmera sig i just violer.

På frågan vad de vill se mer respektive mindre av i svenska trädgårdar svarar de:

- Mer variation av växtlighet
- Fler blommande inhemska buskar
- Fler inhemska växter
- Mer "dålig" jord, det är bra för inhemska växter (undantag köksträdgård!)
- Mindre stenläggningar

De tillägger även att de vill se mindre ångest och att våga låta saker utvecklas över tid. Mycket kloka ord som jag också ofta stöter på hos kunder och även mig själv ibland. Otåligheten att det ska vara en färdig trädgård direkt, snabba processer och dåligt samvete över att gräsmattan inte är klippt eller att löven inte räfsats upp. Våra trädgårdar bör verkligen vara en plats för återhämtning, fylld av liv och mångfald och inte en ouppnåelig idealbild under fullkomlig kontroll.  

Stort tack till Sophia och Martin för att ni delade med er av era kunskaper! Jag är så inspirerad till att skapa både äng, damm och nya nektarfyllda rabatter!

Här hittar du deras hemsida!

 
Bodil Åsberg