# 4 Regenerativ fröodling med NordFrö

fropasar.jpeg

Denna gång får vi träffa Ove som är en av grundarna till NordFrö, en lite annorlunda fröfirma! Ett viktigt syfte med NordFrös verksamhet är att bygga upp en stabil och hållbar fröproduktion för lokala grönsaks-, krydd-, och blomfröer, anpassade efter vårt klimat.

uk.jpg

Att de flesta fröerna vi köper importeras och att de odlas på enorma fält som kan liknas med monokultur är det få som tänker på. Uteblir skörden finns inte den frösorten att få tag på och fröodlaren riskerar att inte få betalt för sitt nedlagda arbete. De mest högkvalitativa fröerna säljs till yrkesodlare och därmed är de fröer som vi hobbyodlare köper av lite sämre kvalitet. Det kan exempelvis uttrycka sig i lägre grobarhet.
- Storskalig fröproduktion baserad på fossila bränslen är inte långsiktigt hållbar, tyvärr inte ens om den är klassad som ekologisk, menar Ove.

Företaget är relativt nystartat men har fått mycket positiv respons från kunder och branschen. Intresset för lokala fröer, kulturarvssorter och deras ursprung växer sig allt större. Det märks hos NordFrö där fröerna inte alltid räcker till den stora efterfrågan.

fropacket_linus_kjerstin.jpeg

När Ove startade NordFrö letade han upp lokala odlare som ville bilda ett odlingsnätverk.
- Vi vill skapa en gemensam resiliens för att kunna säkra även den ekonomiska aspekten, exempelvis om skörden uteblir. Där kan vi dela på risken för att småodlare ska orka och våga satsa på sin verksamhet. Viktigt att stärka varandra!

Odlarna ges därför en högre ersättning för sina fröer vilket resulterar i ett lite högre pris på fröpåsen. Det du får som konsument är högkvalitativa fröer där odlarens namn och ort står på påsen, så du vet precis var fröerna kommer ifrån. Dessutom är etiketterna till påsarna vackert illustrerade av Vilda Rosenblad så det är som om du får hem ett helt konstgalleri!

spenat_malning.jpeg

Fröodlarna uppmuntras även till att ha en eller flera andra inkomstkällor för att öka deras egna ekonomiska resiliens och kunna fortsätta utöva småskalig produktion där stora maskiner eller konventionella metoder inte behövs. De arbetar också efter en regenerativ modell där jorden över tid byggs upp till det bättre, istället som med storskalig produktion där jorden ständigt utarmas.
- Vi vill öka vår miljöpåverkan, den positiva påverkan, där vi kan lämna platsen bättre än när vi kom.

Hemma i Oves egna odlingar kan fröodlarna få kunskap och inspiration på hur en regenerativ odling med hållbarhetstänk kan se ut. Där finns exempelvis flera regnvattenuppsamlingar, bland annat i form av en stor damm. Jorden byggs upp med hjälp av gröngödsling, kompost och täckmaterial. Växter som uppskattas av pollinatörer planteras intill grödorna för att öka mångfalden.

När Ove inte odlar för fröproduktion odlar han stora volymer av det han äter mycket av såsom konservtomater, vitkål, baljväxter etc. Här kommer fyra av Oves favoriter!

oveslilla.jpg

1. Kokböna ’Oves lilla svarta’: kokbönan som har allt! Tittar man i föreningen Sesams gamla årsböcker går denna sort under namnet 'Caffer'. Men eftersom detta i afrikaans är ett mycket nedsättande ord för en svart person, har Nordfrö valt att lansera sitt eget sortnamn.

2. Blomsterböna ’Enorma’: selekterad på att ge frön så sent som möjligt där fröna används som kokböna. Riktigt god! Snygg som dekorativ växt och attraherar pollinatörer. Korsar sig gärna med sig själv om det finns andra sortnamn i närheten.

3. Chili ’Ezpeleta’: goda aromatiska frukter som ger stor skörd och torkar bra. Perfekt för chilipulver! De torkar av sig själv om de hängs inomhus. Färska kan fermenteras.

4. Ringblomma ’Kjerstin’ mix: Fröodlaren Kjerstins egna ringblommor från Vånga! Evigt tacksamma, lättodlade och ätliga. (slutsåld för i år)

Jag besökte Ove sommaren 2018 och hösten 2020 och båda gångerna har jag varit helt hänförd av odlingsvolymerna. Så ordnat men ändå vilt och grönskande! Det är intressant att höra Ove själv berätta om sina kunskaper kring fröproduktion och sina visioner för framtidens fröodlare. Har du möjlighet till ett besök så tveka inte att åka dit! Möjligen kommer tillfällen för crowd-working där du är volontär en eller flera dagar i utbyte mot kunskap, trevligt umgänge och god mat!

Lär känna deras fröodlare och se deras fina fröutbud här!

 
Bodil Åsberg