#5 Bra jord med Lina Hirsch

Lina_007 Foto_Linnéa Dickson.jpg
 

I denna Grönare fokus får vi träffa Lina Hirsch, trädgårdsingenjören med stort intresse för hållbarhet, odling och natur. När jag själv inledde min gröna bana var det via stadsodling, som ett sätt att leva mer hållbart. Jag läste då om en grupp i Malmö, Concrete farming, som var pionjärerna inom svensk stadsodling. Inte visste jag då att jag några år senare skulle jobba ihop med en av dess grundare, nämligen Lina!

Efter att ha arbetat som konsulterande stadsodlingskoordinator åt Malmö stad fick hon anställning på enheten för besöksanläggningar med Slottsträdgården som hemanläggning. Hon arbetar även för tillfället på Katrinetorp Landeri med utvecklingen av deras park och trädgårdar.
- Jag har sedan barnsben älskat att vara ute i naturen och började odla i tonåren så efter att ha testat olika yrken landade valet på trädgårdsingenjör och sedan dess har jag aldrig sett tillbaka.

Lina-sniglar.jpg

Lina är en hejare på komposter, bygga jord och skapa egentillverkad näring. En bra och levande jord är nyckeln till det mesta inom trädgård och odling och Lina vill störa jorden, med dess maskar och jordlevande organismer, så lite som möjligt. Till gödsling använder hon främst guldvatten, nässel- och vallörtsvatten samt pelleterad hönsgödsel.
- Jorden är för mig grunden i odling även om jag har odlat vissa grödor i exempelvis vatten med stor framgång. Att vi blir lyckliga av att andas in jord, som innehåller den jordlevande bakterien Mycobacterium vaccae, är bara en bonus!

Hon praktiserar bland annat ‘No dig’-gardening som syftar till att tillföra mycket organiskt material och grepar endast lätt i jorden för att lösa upp kompaktering och hjälpa syre och vatten att komma ned i jorden.
- Att vända jorden gör att de olika organismerna i jorden hamnar med fel livsbetingelser, lite som att flytta från Sahara till Sibirien över en natt!

Lina-cosmos.jpg

Linas filosofi är att använda rätt växt på rätt plats och skapa miljöer där växterna nyttjar olika nischer och hjälper varandra vilket ger stabila och hållbara planteringar. Att jobba med naturen, och inte emot den, samt att planera för ett ekosystem i balans är också en viktig del i hur hon resonerar kring trädgård och odling.

Hårdgjorda ytor är något som hon skulle vilja se mindre av i svenska trädgårdar.
- När ytor hårdgörs i trädgårdar för att minska skötseln så går vi miste om så mycket annat. Vi människor behöver grönska för att må bra och kunna stressa ned och djur och insekter mister sina livsmiljöer när allt större ytor hårdgörs.
Hon tillägger även att det vid skyfall i urban miljö blir problematiskt om stora ytor är hårdgjorda. Vattnet tas då inte upp av någon grönska och dagvattensystemen kan inte hantera den stora volymen vatten som ett skyfall ger vilket leder till översvämningar.

Jag frågade även Lina vad hon skulle odla om hon endast fick odla tre grödor för resten av sitt liv.
- Då skulle det bli tomater, dahlior och ärtor. Förra året odlade jag 80-90 sorters dahlior och 25-30 olika sorters tomater och i år ska bli ärtornas år!

Lina.jpg

Här sammanfattar Lina med sina tre bästa tips:
1. Sluta gräva. Börja grepa!
2. Fyll på med mängder av organiskt material på ytan
3. Använd guldvatten och nässelvatten som näring under säsongen

Jag har också börjat grepa, både i rabatter och i odlingarna och det är inte bara bättre för jorden utan sparar så mycket muskelkraft och tid. Med en ergonomisk lättviktsgrep blir arbetet ännu enklare! Jag har även kommit igång med olika typer av komposter såsom lövkompost, bokashi och humanure-kompost, just för att kunna tillämpa ‘no dig’ i mycket högre grad.

Tack Lina för inspirationen och dina superbra tips! Nu hoppas vi att fler lägger undan spadarna och plockar fram grepen istället!

 
Bodil Åsberg