#6 Smartare växtval med Aken Studio

Hållbar trädgård_Slottsträdgården.jpg
 

Dags att presentera Nina Nordström och Sofie Selander på Aken studio! De träffades på SLU Alnarp när de båda studerade till trädgårdsingenjörer med inriktning på design. De tog fort rygg på varandra och startade efter studierna det gemensamma företaget Aken studio som erbjuder trädgårdsgestaltning och skötsel till privatpersoner, bostadsrättföreningar och företag.

Nina och Sofie strävar, liksom jag själv, efter hållbara trädgårdar både vad gäller utformning och dess skötsel. De tänker långsiktigt och vill främja biologisk mångfald.
- I vår yrkesroll kan det handla om att inkludera en stor variation av växter så att både insekter och andra djur har gott om föda och boplatser. För oss innebär det också att hela tiden skaffa oss ny kunskap och ta ansvar. Att till exempel vara upplysta om de hot som idag finns mot biologisk mångfald.

Aken_hållbar trädgård.JPG

Invasiva främmande arter räknas idag som ett av de största hoten mot biologisk mångfald och arbetet med minskad spridning regleras bland annat av en EU-förordning och i Miljöbalken. Spridningen sker till stor del med vattendrag och mellan trädgårdar där de planterats för sitt dekorativa värde. Ett exempel är parkslide som förvildades kring sekelskiftet och ses idag som ett av det absolut värsta ogräs en trädgårdsägare kan hitta på sin tomt. Ska du sälja hus i England måste det framgå om parkslide växer på tomten och det drar ner försäljningsvärdet med ca 10-15%.
- Även om vi i Sverige än så länge har relativt små problem med invasiva växter, jämfört med många andra länder, så är det ett problem som riskerar att öka i framtiden när temperaturen höjs.

Vissa arter är redan etablerade här i Sverige. Visste du till exempel att jättedaggkåpa och flocknäva, som båda är vanliga dekorativa växter i svenska trädgårdar, klassas som främmande arter som redan har etablerat sig här i Sverige och utgör en hög framtida risk? De arter som kan utgöra risker men ännu inte har etablerat sig i svensk natur kallas för dörrknackare. Diskussionen kring användning av inhemskt eller exotiskt växtmaterial engagerar många och det finns både för- och nackdelar.
- Det finns de som väljer att endast jobba med inhemskt växtmaterial för att vara på säkra sidan och de som å andra sidan menar att en bred artrikedom av växter, oavsett ursprung, är det viktigaste. Vissa menar att vi måste börja ta in fler exotiska arter (med låg spridningsrisk) för att säkra att vi har “nya” växter som klarar av städernas ståndorter och framtidens klimatförändringar.

För Nina och Sofie är det viktigt att försöka skapa sig en bild av de risker som deras växtval potentiellt utgör. När de tar sig an ett gestaltningsuppdrag resonerar de såhär:

Aken_växtval.jpg

- Vi har alltid en dialog med kunden om platsens förutsättningar, och vi vill få med kunden i tanken om att det är bättre att anpassa växtvalen efter platsen än tvärtom. Rätt växt på rätt plats betyder att vi har tittat på vilka risker det innebär att använda en viss växt på just den platsen. I processen där vi gör våra växtval tittar vi på ArtDatabankens riskklassificering av potentiellt invasiva arter.

De förhåller sig även till var växten ska planteras och dess spridningsrisk. Om de jobbar på en sluten bostadsgård i en urban kontext är kan de använda de flesta växter (som inte sprids vidare med fåglar) men är platsen för uppdraget nära ett vattendrag (stor geografisk fröspridning), naturmark, viktig biotop eller annan kontext som kan innebära en större påverkan är de mer försiktiga med sina växtval.
- Det är långt ifrån alla trädgårdsväxter som är med i ArtDatabankens studie så vi tar också med ett mått av sunt förnuft. Det går ganska lätt ta reda på om en växt har en kraftig frö- eller vegetativ spridning, vilket ger varningsklockor.

Det är komplext att välja växter till sina projekt där detta blir ännu ett lager som vi yrkespersoner och trädgårdsägare måste förhålla oss till. Det är flera växter i ArtDatabankens register som jag själv använder flitigt just för att de är livskraftiga, ger låg skötsel och många lockar exempelvis pollinerare. Jag kommer definitivt att följa Nina och Sofies exempel framöver och kolla igenom listan med riskklassificering för att kunna göra mer medvetna växtval och ta ett större ansvar vad gäller spridningen av invasiva arter, även dörrknackarna.

Aken_hållbar trädgård.jpeg

Tack till Nina och Sofie för er kunskap och att ni ville dela med er av den!

Läs mer om Nina och Sofies filosofi och deras tjänster på Aken studio.







 
Bodil Åsberg