# 12 Smartare trädgård med Filip Johansson

Illustration: GardenR

Illustration: GardenR

 
Foto: GardenR

Foto: GardenR

I tolfte Grönare Fokus får vi träffa Filip Johansson, grundare av GardenR. Appen som ska hjälpa dig att få en smartare och mer hållbar trädgård. Filip har en bakgrund från IT-branschen där han haft flera olika roller och arbetsuppgifter.
- Jag jobbade en del med hållbarhetsrapportering på mitt gamla jobb och kom in på klimatkompensering och att binda kol, framförallt i trädplantering. På den vägen halkade jag in på jord och hur man kan jobba med det för att binda kol, och från det kom jag in på mikroliv och maskar och insekter och från det in i permakulturvärlden och sen var jag hooked!

När det var dags att gå vidare valde han att förena sina tidigare erfarenheter inom IT med sitt nya intresse för odling och trädgård. Han pitchade sin idé om en trädgårdsapp för investerare och så var han igång! Att få en inblick i den gröna sektorn är något som Filip tycker är spännande.
- Det finns ett community i trädgårdsvärlden som är väldigt starkt och utbrett och det finns ett stort mått av engagemang. Många är också väldigt "bjussiga" och det är ganska lätt att komma i kontakt med många.

Foto: GardenR

Foto: GardenR

Sedan tre år tillbaka bor han i ett hus utanför Lund där han har möjlighet att utveckla platsen i en mer hållbar riktning med odling i fokus. När de flyttade in var tomten ganska igenvuxen och mycket tid har gått åt till att röja och hitta trädgårdens konturer. När han blickar framåt 10 år ser han en trädgård fylld med liv och grönska. Han vill skapa fler finurliga element i trädgården såsom biokolsugn, bevattningslösningar och olika djurhabitat. Han är certifierad permakulturdesigner och tar in mycket av permakulturens tänk i sin egen trädgård.
- Jag har gjort en stor permakulturdesign som troligtvis är alldeles, alldeles för överambitiös! Det får ta den tid det tar.

Foto: GardenR

Foto: GardenR

Som en del i GardenRs uppbyggnadsskede lägger han även ut en video om dagen (!) där han visar ett smart trädgårdshack. Det kan vara allt från staketbygge, frösåddsknep, rabattkanter och fågelmatare.
- Många trodde aldrig att jag skulle klara av att lägga ut en video om dagen vilket sporrade mig ännu mer till att fortsätta. Nu har jag nästan gjort ett helt år av trädgårdshacks! Säger Filip

Foto: GardenR

Foto: GardenR

Med sin app vill Filip visa att det är enkelt att göra en hållbar och levande trädgård. Genom att spelifiera hela upplevelsen uppmuntras användaren att göra olika säsongsbetonade utmaningar som främjar den biologiska mångfalden. Genom att samla poäng får du även olika belöningar längs med vägen. Varje utmaning kommer med instruktioner och en liten video. Lätt som en plätt!

Foto: GardenR

Foto: GardenR

Du kan även göra en enkel design över din trädgård direkt i appen, skriva listor på det du har i trädgården och önskelistor över de växter du vill införskaffa. Dessutom finns det en identifieringsfunktion. Ta en bild av en växt och få svar på vad det är. Appen är fortfarande under utveckling, berättar Filip, och alla funktioner utvecklas ständigt för att bli bättre för användaren. Inom kort ska GardenR även lansera kurser där användarna på ett lättillgängligt sätt kan lära sig om odling, beskärning och trädgård.

Här ger Filip tre enkla och roliga uppdrag som gynnar den biologiska mångfalden:

  1. Gör en minidamm av murhink: snabbt enkelt och mycket “bang for the buck” för mångfalden med vatten

  2. Gör ett eget "naturskyddsområde": sätt upp staket runt en liten bit av trädgården och låt det vara helt, det kommer att dyka upp nya växter, blomma och gynna naturen!

  3. Gör en byggmaterialsbuffé till fåglarna: Bor man inne i stan kan det vara knepigt för fåglarna där att hitta bra byggmaterial till deras bo, lägg ut lite avklippta garnbitar, kanske renset från rabatterna eller krukorna, i lagom uppklippta småbitar. Du kan trycka in det i en ballongvisp och hänga upp så ser det lite kul ut också!

Som jag har skrivit i tidigare inlägg så är en trädgård inte automatiskt hållbar bara för att det är en trädgård. Det är valen som du som trädgårdsägare gör som påverkar. Men det är inte så svårt. Precis som Filip visar. Var öppen för annat än trädäck, dekorsten och maffigt poolområde och bjud in mångfalden istället! Det kan göra din trädgård mer unik och personlig och därmed en plats som du trivs på ännu mer. Jag hejar på Filips alla projekt och känner så igen mig i alla trädgårdsdrömmar och överambitiös design. Men det är ju en del av charmen och lusten i trädgård, allt som komma bli?

Tack Filip för ditt engagemang, trevliga hacks och att du tillgängliggör den hållbara trädgården för alla!

 
Bodil Åsberg