# 11 Där livet får plats med Malin Hirdman
Denna gång delar Malin Hirdman med sig av sin filosofi kring hur trädgården upplevs och dess betydelse för oss. Hur den kan skapa trygghet och lugn. Har du ingen trädgårdsidol så kommer du ha det efter idag!
Malin är en av fyra delägare i Skärpa Studio. Hennes rötter finns i de värmländska skogarna men sedan mer än 10 år tillbaka bor hon i Skåne med dess slätter, vidder, höga himlar och bokskogars ljus.
- Men det är ändå i mossiga gropar under barrdraperier som jag är riktigt trygg. Den värmländska naturen är min livmoder.
Hennes kärlek till natur och trädgård har alltid varit med henne med granskogsmörker och barrdoft, hallonhäckslabyrinter och gemenskapen i det som växer. Det var därför naturligt att läsa till trädgårdsingenjör på SLU Alnarp där hon fördjupade sig i trädgårdens rumslighet.
- Jag hade en längtan efter den perfekta ekvationen för att lösa de gröna rummens hemlighet; fullkomligt älskade att läsa om ståndort, succession och växtteknik. Men denna tekniska och objektiva analys av platser formligen tog knäcken på mig. När allt är beräknat och schemalagt, vart får livet plats?
Så vad är det som gör en trädgård till en plats där vi, och annat liv, mår bra och frodas? Det finns studier kring människors relation till det som växer och att människan kan skapa livslånga relationer gentemot naturen, trädgård, det levande och föränderliga, som ger oss perspektiv och välmående.
- Vi mår bra av att uppleva cykliska förändringar, att se oss som en del av årstider och år. Det handlar i grunden om relationer mellan människor, djur och platser. När vi får perspektiv till vårt eget liv, som till exempel när vi möter ett gammalt träd, så grundas vi (eller får dödsångest). Människan (Jaget) mår bra av att se och uppleva sådant som är äldre än Jag.
Alla dras inte automatiskt till grönska eller känner sig trygg i den såsom Malin beskriver sina värmländska skogars moderliga trygghet. Enligt Malin beror det helt på erfarenhet och referensramar. Den subjektiva upplevelsen styr alltid vad den enskilda individen anser vara en trygg plats. Det är viktigt att komma ihåg det när vi jobbar med rumslighet. Att det är i din, subjektets, upplevelse som rummet skapas.
Grönt är liv men kan också betyda det okontrollerbara, vilda. Så beroende på dig - subjektet - kan det gröna rummet betyda allt. Det finns många som frånkopplar sig naturen och grönska genom att ihärdigt upprepa mantran kring att "inte ha gröna fingrar" eller att det är jobbigt med stök, ogräs och smuts.
- Men så plötsligt kommer en ingång som öppnar upp: en stickling att vårda, några frön att så, en genuin upplevelse i naturen. Något som lägger "grönskan" i en nivå som är greppbar för just dig. Vi ser att vi kan skapa liv! Och att genom att utgå från sin egen upplevelse i relation till det gröna skapas ett tillfälle att släppa prestation och återerövra sig själv. Återigen den subjektiva upplevelsen.
Här kommer Malins fem bästa tips för att hitta och skapa trygghet och lugn i din trädgård.
1. Plats utan prestation. Funktion och aktivitet har sin plats, men minns också att ge utrymme för det motsatta. En hållbar trädgård ska kunna vara din även när du inte har lust att göra något alls! Ge utrymme för det spontana, för mellanrum och liv.
2. Ta dig an din plats. Våga uppleva hela rummet rent fysiskt, inte bara utifrån kanterna. Ta dig an platser och ytor. Ta med dig en stol och prova vart du vill vara. Och prova att lägga dig ner på marken. Det ger nya perspektiv!
3. Blunda. Vi är så vana att ta in information med ögonen att våra andra sinnen blivit sekundära. Umgås med din plats utan att se den. Vad hör du? Hur känns barfotafötterna mot underlaget?
4. Minns din trygga plats. Prova att blunda och tänk på en plats som gör dig lugn och rofylld. En plats där du kan ladda dina batterier och landa trygg. Vad ser du? Låt denna tankeplats inspirera till ett rum i trädgården som blir din. Arbeta i första hand med växter och deras egenskaper för att skapa levande rum. Hur är en trivsam plats tycker du? Vilka växter kan hjälpa dig att forma den typen av rum?
5. Lär känna din fysiska plats. Kombinera dina subjektiva upplevelser med platsens faktiska förutsättningar. I en hållbar trädgård arbetar du med naturen och platsens förutsättningar för att skapa långsiktig grönska.
I sitt examensarbete på SLU Alnarp utforskade hon teorier kring just plats/rum och människans relation till sin omgivning, något som hon också senare lärde ut på HDK Valand i Göteborg. Denna kunskap kombinerar hon idag med växtanvändning för att få mer hållbara trädgårdar.
- Balansen mellan subjekt och objekt, i kombination med plats, växtlighet och människa. För allt är balans, så ser jag på hållbarhet och biologisk mångfald. En balansgång där vi alla deltar.
Jag känner igen mig i det som Malin beskriver under sin studietid, att se på växter, material och rum på ett tekniskt sätt. “Häcken ger lä. Solen ligger på mest över denna yta. Här är det torrare än där. Här parkeras cyklarna.” Men när jag faktiskt tagit mig tid att stanna upp, lyssna och känna in delar av trädgården så faller helt andra bitar på plats. Jag hade inte upptäckt lugnet under den stora almen eller vyn från den lilla kullen längst bort på tomten om jag inte saktat ner.
Jag övar även ständigt på att släppa prestationen och bara få unna mig att njuta av min trädgård. Såklart är jag arbetsskadad och ser mest ogräsen, vad jag vill plantera in, vad som behöver skördas eller beskäras. Men det är en träningssak och jag är tacksam för att Malin påminner oss om att dra ner på tempot ibland. Jag har besökt hennes egna trädgård vid två tillfällen och det är tydligt att hon lever som hon lär. Platserna i trädgården är välavvägda, inkännande och harmoniska med stor kontakt till det vilda och naturliga. En stor förebild när jag sätter spaden i min egna trädgård. In och följ på Instagram direkt vetja - Skärpa Studio och Hirdmans trädgårdsbyrå.
Tack Malin för dina tankar och för att du bidrar med ett perspektiv som ofta glöms bort mitt i allt det tekniska och mätbara!