#9 Beskärning på trädets villkor med Isolde Broekmans Krumholt

Isolde 2.jpg
 
Isolde 3.jpg

Nu i mitten på mars börjar bli dags för uppbyggnadsbeskärning av dina unga fruktträd! Isolde på Happy Apple Tree delar därmed av sig av sin filosofi kring trädbeskärning. Isolde har Grönt kort i fruktträdsbeskärning vilket betyder att hon är certifierad av Riksförbundet Svensk trädgård och har fördjupad kunskap om just fruktträdsbeskärning. Endast 30 personer per år certifieras efter en gedigen kurs som är både teoretisk och praktisk. Isoldes bana började egentligen med en utbildning inom odling på Capellagården på Öland. Skolan är del av klonarkivet för att bevara mandatsorter av frukt.
- Jag upptäckte att jag brinner för träd, och speciellt de som ger mat. För att lära mig ännu mer gick jag också Grönt kort-utbildningen, som bara handlar om fruktträd. Sen dess är jag ’hooked’ och beskär fruktträd hos många fruktträdsälskare i Skåne.

Hon är noga med att verkligen förstå träden som står framför henne och känna in dem. Hon tar även hänsyn till trädägarens önskemål men trädets välmående kommer i första hand. Är trädet gammalt beskärs det bara lite varje år. Lutar trädet beskärs det så att kronan stabiliseras och får mer balans.
- Jag pratar med ’mina’ träd medan jag beskär dem. Och de svarar: en gren som inte vill ’lämna’ sina vänner, ett äpple som inte vill bli taget. Men de reagerar också med att ge många nya skott, och därmed frukt. De känner luften gå igenom kronan igen…

Uppbyggnadsbeskärning av ungträd görs under våren när de vaknar till liv från sin vintervila. Då börjar de ta upp vatten och näring från rötterna igen. Görs beskärning under denna tid reagerar trädet med att skjuta nya grenar. Trädet vet att om det finns färre grenar blir det mindre bladmassa och därmed minskad fotosyntes och sockerbildning. Och det är precis det som vi vill åt, nya grenar för att bygga upp trädets framtida form.
- På sommaren eller året därpå tar man bort de grenar som man då inte vill ha, ex fel riktning eller för högt, och bygger sakta men säkert upp trädet.

Isolde 1.jpg

Isolde skulle gärna vilja se att vi går igenom ett generationsskifte för våra gamla fruktträd och citerar trädvårdaren Johan på Trädgårdsjohan: “De flesta fruktträd i våra trädgårdar är 80+ i ålder och de flesta är i väldigt dåligt skick. Det är hög tid att förnya fruktträdsbeståndet!”. Hon fyller i:
- Jag drömmer om att få igång ett projekt om att dela ut unga fruktträd till alla husägare så att vi kan börja ersätta alla gamlingar.

Här kommer Isoldes fyra bästa tips att tänka på när du ska beskära fruktträd.
1. Beskär en gren på rätt sätt så att såren kan läka

2. Beskär vid rätt tillfälle: En torr (solig om möjlig) dag så att snittet kan torka med en gång - och undvika att det blir ingångsport till sjukdomar.

3. Ta hänsyn till trädets ålder: precis som med människor är äldre träd mer sköra än unga. Ett över 50 år gammalt fruktträd som behöver förnyas beskär man väldigt försiktigt över flera år. 

4. Beskär vid rätt tidpunkt på året: resultatet av en beskärning beror delvis på tidpunkten. Om ett träd är i vila (vinter) reagerar trädet inte mycket på beskärning och man får ett mindre stort träd. Om man till exempel beskär när trädet börjar ta upp vatten och näring efter vintern skjuter den en hel del nya skott. Detta är bra om man har ett ungt träd och mindre bra om man har ett stort träd.

Tack Isolde för dina kunskaper och fina filosofi kring träd! Jag önskar att fler trädägare verkligen tog hand om sina träd och respekterade dem mer. Jag ser alltför ofta stympade träd där någon varit framme med motorsåg eller helt utan kunskaper för hur ett träd beter sig. Vi är många som vill se förändring på detta! Ett projekt som delar ut ungträd till trädgårdsägare låter förträffligt! Precis så gjorde man förr just för att öka folks kunskaper kring trädvård och matförsörjning. Ibland var det bättre förr!

P1160446.jpg
 
Bodil Åsberg